OPĆENITO

TRAPPIST-1 je ultra cool crvena zvijezda patuljaka. Nalazi se 39,6 svjetlosnih godina od sunca u zviježđu Vodenjak. Istraživanje objavljeno u svibnju 2017. sugerira da se čvrsto pakirani egzoplaneti izbjegavaju sudaraju jedni s drugima zbog orbita koji su skladno rezonantni i kao rezultat toga su stabilni za vrlo duga vremena.
​U veljači 2017, znanstveni časopis Nature objavio je članak s detaljima o novim egzoplanetima, glavni autor Michaël Gillon, znanstvenik Instituta za astrofiziku na Sveučilištu Liège u Belgiji. Prva zapažanja ukazala su na postojanje nekoliko čvrsto upakiranih planeta koji kruže oko zvijezde TRAPPIST-1, s potvrdom tri planeta. Korištenjem dvaju teleskopa koji se nalaze na suprotnim stranama svijeta, a jedan u svemiru, Gillon i njegova ekipa na početku ove godine pronašli su još četiri stjenovita planeta u TRAPPIST-1 sustavu, dajući ukupno sedam do sedam.Istraživači još ne mogu prepoznati površinske značajke na tim planetima, no otkriće je izazvalo uzbuđenje zbog potrage za životom negdje drugdje u svemiru.
Dana 22. veljače 2017. astronomi su objavili da se planetarni sustav ove zvijezde sastoji od sedam umjerenih zemaljskih planeta , od kojih pet ( b , c , e , f i g ) imaju sličnu veličinu Zemlji, a dva ( d i h ) su srednje veličine između Marsa i Zemlje. Tri planeta ( e , f i g ) orbitiraju u naseljivu zonu.
 
 
 
 
 
 
Sustav je vrlo ravan i kompaktan. Svih sedam planeta TRAPPIST-1 orbitiraju mnogo bliže nego što Merkur kruži oko Sunca. Osim TRAPPIST-1b, oni putuju dalje od galilejskih satelita oko Jupitera , ali bliže nego u većini drugih Jupitera . Udaljenost između orbita TRAPPIST-1b i TRAPPIST-1c je samo 1,6 puta udaljenost između Zemlje i Mjeseca. Planeti bi se trebali pojaviti istaknuto u nečemu drugom, a u nekim se slučajevima pojavljuju nekoliko puta veći od Mjeseca pojavljuje se s Zemlje. Godina na najbližem planetu prolazi samo 1,5 dana Zemlje, dok sedma godina planeta prolazi samo 18,8 dana.
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now